Om2017-06-30T22:23:36+00:00
Felicia Oreholm

2010–

Föreläsare och skribent

2009–11

Sunda Huset & Byggbättre

2007–09

Studier Fastighetsteknik

1992–2007

Fotograf i Sverige & New York

1990–91

Studier Friskvårdsinformatör

Felicia Oreholm – Hållbarhetsstrateg

Fotografen som skolade om sig till Hållbarhetsstrateg inom bygg-­ och fastighetsbranschen.

Efter 15 år som fotograf behövde jag nya utmaningar och satte mig återigen på skolbänken och studerade fastighetsteknik med inriktning på energieffektivisering, byggfysik och skadeförebyggande. Efter de två åren jobbade jag ett par år med att kartlägga marknaden för sunda och mindre miljöbelastande byggmaterial innan jag avslutade med att bygga Sunda Huset, med en 40 punkters miljöprofil. Sen… var det dags att börja föreläsa och undervisa inom samma område 2010.

Området har gått från att vara något som byggbranschen hoppades skulle försvinna om det bara tegs ihjäl. Men så blev det ju som bekant inte, och nu när Hållbarhet är en hygienfaktor i fastighetssektorn så kan området inte längre hanteras styvmoderligt inom bygg, utan även de har fått haka på.

Utvecklingen gick från trögstartat till något som är lönsamt både för konsumenten och företagen. Allmänheten ligger redan långt fram, och förväntar sig inte annat än att företagen hänger med och levererar miljömedvetna lösningar, och främjar mångfald och inkludering.

Perfektion..?

Här är vi nu, och fler och fler önskar vara en del av lösningen istället för problemen.

Domedagsprofetiorna har blivit omoderna kommunikationsstrategier, och vi som jobbar med frågorna har förstått att ångest och oro inte är långsiktigt hållbara som metod när det kommer till att få företag och allmänhet med på framtidståget.

Nu ligger fokus på ekosystemtjänsterna och vår plats och roll i sammanhanget för att skapa en attraktiv anknytning till våra utmaningar och möjligheter.

Efter mina snart sju år i hållbarhetsbranschen så har jag fullt förtroende för att vi kommer att bli bättre och bättre, för när vi väl har fått smak för framtiden kan vi inte stoppas. Vi människor vill göra skillnad.

Omdömen

Tack för en superbra kurs!! Den har varit väldigt givande, kul och intressant. Vi har nog aldrig haft en sån bra närvaro i klassen tidigare 🙂

­‐Hej Felicia!
Ville bara säga att efter bara två dagar på min praktikplats har jag haft super mycket nytta/ kunnat briljera med den kunskap du lärde ut till mig under hösten i miljöfrågor. Avfallshantering, energibesparande åtgärder ligger verkligen i fokus känns de som. Tackar för de 🙂

Ha de bäst!! 

Hej Felicia! 

Kul att höra om mitt betyg! Det tackar jag för 🙂 man har fått en större inblick angående miljön inom fastigheter vilket är kanon! Du har haft bra upplägg och visat ditt brinnande intresse för miljön! Jag blev verkligen motiverad till att göra mitt bästa!

Kör hårt med ditt egna så kan vi ses ute i arbetslivet någon gång! Ha en fortsatt trevlig helg!

Tack Felicia !

Jo den här kursen har varit en riktig ögonöppnare. Man blir förbannad frustrerad och inspirerad på en gång.

Jag läste er artikel ur Husbyggaren nr 2 2016 nyligen och vill egenlitgen bara med detta mejl skriva till dig att jag tyckte den var väldigt bra och väl skriven!

Lätt att förstå, bra ”tempo”, exempel och tillräckligt teknisk. Suveränt! Nu när jag googlade er förstår jag delvis varför den är så välformulerad. Det är ju detta ni sysslar med! Fortsätt så, kanon bra!

Hej Felicia!

Jag måste få erkänna för dig att det är hittills bara ett fåtal människor som lyckats beröra mig som du gjort under dessa veckor, och det är bara positivt. Jag har nog bara missat ett få tal sekunder från din undervisning vilket ger dig högsta betyg 🙂

Kommer att bära med mig kunskapen, värmen, och det goda jag fått och göra något bra utav den i fortsättningen, samtidigt får vi inte glömma att ingen/inget kan vara helt perfekt, alla kan göra fel, det viktiga är att man på något sätt lär sig av sina misstag 😉

Hoppas att det ornar sig med taket och att du får en riktig mysig och god jul. Och det finns en lösning på (nästan) allt 😉

Önskar DIG STORT LYCKA TILL med allt 🙂

Här också några kommentar från kursvärdering.

Frågan: Det här var särskilt bra med kursen?

”De första två passen med Felicia Oreholm kan ha varit det bästa jag varit med om såhär långt. Kosta vad det kosta vill, anställ människan på heltid. I helhet har kursen gett en bra överblick på ämnet.”

Hej Felicia!

Tack för allting, du lärde oss jätte mycket och gjorde kursen så intressant och tack för alla dina feedbacks, önskar dig en trevlig helg!

Hej Felicia

Stort stack för senast!

Du berör dina åhörare – vissa blir upprörda, vissa blir glada, men alla bryr sig och börjar tänka efter på olika vis..

Jag ville gärna bli inspirerad och du levererade

Inspirationen ledde bl a till en lång helg på landet med holkbygge, både för fåglar och bin och lite fågelskådning med den yngste.

Tack!

Tack Felicia för en fantastiskt rolig och intressant kurs!

Det är så härligt med personer som verkligen brinner för det dom sysslar med. Det smittar av sig och man blir intresserad. Tack!

Hej!

Jodå, lite mör i huvudet efter all spännande kunskap du tryckt in. God Jul