Stockholmhem är en del av Sveriges allmännytta. Det där prdet låter ju så galet tråkigt, men egentligen är det fint som attan. Till det allmännas nytta, och i det här sammanhanget bostäder.

För ett och ett halvt år sen hade jag en Social Hållbarhetskurs med ett gäng blivande byggingenjörer, och shit vad kul och spännande det var att både planera och hålla den kursen. Där fick de i grupper om tre två tilldelade förorter i Stockhol att besöka, och inventera enligt en mall, för att sedan redovisa för oss allihop. Det var så otroligt intressant att guida dem att titta på sina orter med andra glasögon, och sen få höra deras reflektioner och orternas ursprungliga bostads och samhällsbyggartankar.

I uppgiften ingick att intervjua några på platsen om vad de gillade med den. Gruppen som hade just Bagarmossen, också kallad Bagis fick svaret från några boende “en skön kombination av Nytorgets -södermalm- utflyttade hipsters och småkriminella”.

Min Mamma bodde i Bagis som liten, på Riksrådsvägen som ansågs vara ett sånt där modernistiskt radhusområde då det byggdes 1955-56. Då det byggdes ansågs det höra till Bagarmossen, men numer anses det höra till Skarpnäcks Gård. Oavsett var det i samm folkhemsanda, med god arkitektur för samma goda livskvalitet.

Samhällen förändras, både lokalt och globalt. Nya värden gäller, och så går det i vågor. Det som byggs står kvar, och frågan är om vi kommer ha samma uppskattning av det som byggs idag om 70 år? Oj, glömde… det som byggs idag är bara projekterat för att stå i 50… år.

Oavsett… så har de boende i Bagis i kombination med Stockholmshem som har ett byggnadsbestånd modell större i området verkligen jobbat med att lyfta området. Stockholmshem är generellt mycket proaktiva i de utmaningsområden de äger och förvaltar i. Pure joy för oss som är engagerade i Hållbar utveckling så klart!!

Här kan du läsa mer om det som hänt och händer i Bagarmossen: http://bagarmossensmartup.se

En av de drivande och mer publika eldsjälarna är Susanna Elfors som inte bara engagerat sig i detta med Hållbar stadsdelsförvaltning, utan också startade gruppen Tågsemester tillsammans med Andreas Sidkvist, som ett mer Hållbart rese/transportalternativ till flyget. Jag känner den djupaste vördnad för de som inte ger sig, bara fortsätter att driva och driva, och helt plötsligt så blommar det. Heja!!

Den här artikeln är från januari 2019: https://www.aktuellhallbarhet.se/tagsemester-gruppen-skalar-upp-efter-exploderat-intresse/ då hade gruppen växt exposionsartat till 40 000 medlemmar. I juli 2019 så har medlemsantalet stigit till 90…. tusen medlemmar. Snacka om uppdämt behov av mer Hållbar transport.

Å här är jag med ett gäng blivande fastighetsförvaltare på studiebesök i Bagis, och vi får höra om hela Bagarmossen SmartUp-projektet. Tobias Lind som är Stockholmshems projektledare i sammanhanget berättar.

Å denna är ju fullkomligen genial!!

En pragmatisk och omtänksam tappade vanthållare. Det spritter verkligen inom mig, hur kreativitet ger så mycket livskvalitet.
Med det skrivet… Mer kreativitet åt ALLA 🙂