Jag är ju inte direkt känd för att vara någon form av visionär… tvärtom är jag svartvitt face value. Lägg sen till What you see is what you get för enkelhetens skull.

Så när jag hör att vi måste börja trafikplanera på ett vis där cykeln har lika hög status utrymmesmässigt som bilen så tänker jag ju att det kommer aldrig gå. Men… jag är faktiskt inte så säker längre. Det är så mycket man har svårt att förstå förrän man har provat. Äta insekter exempelvis. Det är inte gott. Hur vet jag det då eftersom jag inte smakat..?

Tänk er välippfostrade cyklister som lärt sig att de är viktiga på riktigt och därför kan dela på utrymmen utan att vilja slå ner en långsammare cykelbrolla, eller fatta att trafikregler är inte till för att reglera människor, utan för att skapa ett säkrare utrymme för alla.

När jag var 21-23 cyklade jag med dödslängtan på Manhattan. Cyklade med ett rus av adrenalin, och det funkade ypperligt. För att där delade man på utrymmet, OCH för att mitt konsekvenstänkande inte var utvecklat. Vilket får mig att tänka… varför har jag börjat vurpa med blandat resultat när jag närmar mig de 50? Blev det en särskild bug i mitt system?

Nu har de börjat med cykelbanor på Manhattan, och då har trafikanterna (inkl cyklisterna & bilar) blivit territoriella och därmed också aggressiva. Mitt Mitt Mitt… De har en liten bit kvar tills de når stockholmsnivån på aggressivt roffande.

Det här garaget under Odenplan är sk prime location, och så inrymmer det ett cykelgarage. Vi behöver flera, men vi behöver också börja cykla med större självrespekt. Det har visat sig att många inte använder sina fina/dyra cyklar in till stan som pendlingsfordon… Men i de här cykelgaragen finns det p-platser med olika säkerhetsnivå. Visst är det fint?

Fär den som är intresserad, så finns denna dokumentär av den eminente dokumentärfilmaren Fredrik Gertten: https://www.svt.se/dox/bikes-vs-cars-1/

Fastighetsägare som skapar mervärde åt sina kunder:
https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nytt-cykelcenter-invigs-i-city-se-filmen-pa-smarta-cykelparkeringen/aRKpdc!BQihCTkCoI7r3hV7mQUfXg/

Olika sorters cykelparkeringar:
https://www.cykelboxen.se/cykelparkering

Vinstkedjan…
Ett fordon mindre på vägen in till stan -> mindre bilträngsel -> mindre negativ stress -> mindre koldioxidutsläpp pga mindre tomgång (nej, alla bilar stänger ff inte av sig då de står stilla) -> mer motion -> bättre sömn/avstressande -> bättre jobbprestation & sänkt sjukfrånvaro (om man inte vurpar då…) -> minskade kostander för sjukvården/skatten kan gå till annat. Ja ni fattar 🙂 Der är i nuläget en liten verklighetsflykt insprängd i den här kalkylen… och det är att cykelolyckorna faktiskt ökat iom elcyklarnas inträde. Jag håller tummarna för att det är en barnsjukdom. Det stora problemet är nog den svenska sjukdomen rättighetsiver…. Framtiden 🙂

Mera säker cykling åt ALLA 🙂