Är ingen självklarhet, och kanske inte det enda lämpliga skicket. Fråga några män i Saudiarabien så får du kanske en begriplig förklaring på det fina med totalitärt styre. Eller någon polsk eller ungersk president för den delen…

Men i Sverige har vi vant oss vid den, och få är medvetna om att Demokratin är det fjärde benet i Hållbarhet. Vi är ett pytteland, och vi måste vara kompisar med ALLA andra länder av just precis det skälet, och nästan… till vilket pris som helst. Men just Demokratin som den funkar här är en av våra mer konstruktiva framgångsfaktorer. För vill du få  något gjort så kan du engagera dig politiskt, och så länge du inte uttalar dig negativt om alla människors lika värde, så kommer du kunna verka utan att polisen knackar på din dörr och tar med dig till stationen.

Lägg sen till att det är ett ganska så smidigt arbete mellan kommuner, landsting och riksdag, vilket i sig underlättar förändringar. Så i den här lilla demokratin Sverige så är det ganska enkelt att få till konstruktiva förändringar om man vill aktivera sig. Och man kan kämpa och får till förändring utan att nödvändigtvis öppna plånboken. Jo, jag mär medveten om att det finns korruption även här, särskilt etablerad är den dessvärre inom bygg. Men i jämförelse… så vill jag tro att vi har mindre generell korruption här än på många andra ställen. Jag kan som alltid… ha fel.

Det är viktigt att upprätthålla spänsten i systemen, den som ger lite friktion, men inte FÖR mycket -typ hot och våld-. Den gör att systemet utsätts för utmaningar och igen… växer med uppgiften. Jag är väldigt mycket för det här med att växa med uppgiften :). En av de saker som hjälper till med spänsten är kultur, framförallt den fria kulturen, om den nu finns, för konstnärer och artister måste ju också betala sin hemförsäkring… liksom.

Malmö & Köpenhamn

Sen jag började hänga mer i Malmö så har det också hänt att jag tar med mig cykeln till Köpenhamn och pedalar runt på hussafari då de har så fantastiskt fina och omvårdade hus där. De har också galet många fantastiska fasadmålningar. Jag har svårt att beskriva i ord vad de tillför mig, för jag fattar nog inte riktigt vad och hur. Men en sak är säker, det är att jag stannar och tittar, samt fotar från alla sorters vinklar -precis som jag gör med fasadevegetation-.

…. Stockholm

Å så ser jag denna fina målning mitt i värsta novembergråtillståndet vid Skanstull. Tänk att jag kan bli så glad över en målad fasad. Men jag blir det. Och jag vet att det börjar komma fler av dem till Stockholm.

Konst och demokrati hör ihop som hand & handske. För att konst boostar den kreativa delen av hjärnan, och den kreativiteten håller även andra delar av hjärnan aktiv. Precis som motion. Och är hjärnan aktiv så… främjas demokratin. Offentlig konst är särskilt viktig då den når fler än de som är initialt intresserade. Konsten gör alltifrån att utmana perspektiv, till att hålla våra kanske ickeverbala sinnen öppna för intryck. Sånt är gynnsamt för spänsten i demokratiska system.

Tänk dig ett system där du inte tillåts ha tillgång till hela dig själv… Vad händer i ett sånt samhälle? Jo, det skrumpnar och stagnerar. Det kan vara bra att påminna sig om ibland. Ja, kanske särskilt när man ser ngt man tycker är så fult att grannens elaka 3-åring hade kunnat göra den.

Tänk dig Sölvesborg…  Gillar du den demokratin så står det dig fritt att flytta dit, för det är lika demokratiska beslut om vilken konst som får finnas, och vilka grupper som får synas som annan demokrati. Jag vill inte bo i den demokratin. Jag vill se Linn Strömqvists fula menskonst, och Prideflaggorna vaja för att den påminner mig om spänsten i systemet, och att det är en ur mitt perspektiv friskare demokrati.