Vi har gott om vatten i Sverige… det brukar användas som argument för att vi inte behöver använda denna ovärderliga naturresurs med (igen) respekt. Förvisso stämmer det inte att vi har gott om rent och drickbart vatten i HELA Sverige. För det är också något som många tar för givet, att allt vatten som kommer ur marken, det är rent.

Alla kurser över 10 dagar åker till reningsverk på studiebesök. Det finns egentligen bara ETT syfte, och det är att vi ska bli mer aktasamma om den tekniska processen rena avloppsvatten, för vi behöver faktiskt bli det.

Här är jag med ett gäng driftstekniker på Skebäcks reningsverk i Örebro. Alltid lika bra att åka dit då de är väldigt bra på att förklara den människogjorda/mekaniska reningen av det vi spolar ner och sköljer ur.

På bilden visas något väldigt fiffigt, nämligen energieffektivitet :). Det biologiska steget där mikroorgansimer äter upp vår smuts så har bassängerna rundade hörn. Det minskar friktionen, och mindre omblandade delar av processen. Många glömmer hur mycket energi det faktiskt går åt att rena vårt nedspolade och utsköljda vatten, det går nämligen åt määäääängder med energi. Och kemikalier för att flocka näringsämnena fosfor och kväve.

I övrigt så har den minskade fosforanvändningen (kommer ni ihåg tvättmedelspaketen på 80-talet…?) i samhället lett till att man kunnat flytta om stegen i reningsverken.

Förr:
Mekaniska steget är egentligen tre: rensgaller, som tar bort allt som INTE ska vara där. Sandfång där just sand och ev kaffesump sjunker till botten. Ev försedimentering där kemikalier tillsätts för att flocka (dra till sig) föroreningar som sedan sjunker till botten.
Kemiska steget (där tillsätts kemikalier för att flocka överskott av bl a fosfor & kväve)
Biologiska steget (där mumsar mokroorganismer i sig vårt smuts)
Filter bestående av sand som gör det renade vattnet lite snyggare transparent. Tyvärr innehåller det renade vattnet fortfarande mikroplaster och rester av läkemedel och andra kemikalier.

Nu:
Mekaniska
steget är egentligen tre: rensgaller, som tar bort allt som INTE ska vara där. Sandfång där just sand och ev kaffesump sjunker till botten. Ev försedimentering där kemikalier tillsätts för att flocka (dra till sig) föroreningar som sedan sjunker till botten.
Biologiska steget (där mumsar mokroorganismer i sig vårt smuts)
Kemiska
steget (där tillsätts kemikalier för att flocka överskott av bl a fosfor & kväve)
Filter 
bestående av sand som gör det renade vattnet lite snyggare transparent. Tyvärr innehåller det renade vattnet fortfarande mikroplaster och rester av läkemedel och andra kemikalier.

Bonus:
Har man varit på ett sånt här studiebesök så har man också fattat att det enda som ska spolas ner i toaletten är kiss, bajs, toalettpapper (nej, inget annat papper. Toalettpappret är gjort för att lösas upp, medan annat papper är gjort för att hållas ihop. Snyt er ordentligt i toalettpapper så får ni se hur tröjan ser ut sen), blod och kräks. Inga tops, ingen tandtråd, inga bomullstussar, inga tamponger och kondomer, absolut ingen medicin och inga acetontussar eller annan kemi, då det riskerar att göra mikroorganismerna i det biologiska steget sjuka, eller i värsta fall så dör de. Utöver att reningsverket inte är gjort för att rena bort kemi/medicin.