Sysav & WhiteMonday

Nyinflyttad i Malmö, men pendlar ff till Stockholm en vecka i månaden. Ingen riktigt fattar hur jag kunde lämna SundaHuset i stockholm skärgård för vad..? Bomber.

Det är inte riktigt så min verklighet ser ut, för den bomb, eller snarare detonation av bomb jag varit närmast ägde rum 300 meter fågelvägen från just SundaHuset i Vikingshill, Nacka. Jag trodde det var en av de vanliga, men kanske… lite kraftfullare schaktsprängningarna i området. Men några dagar senare så fick jag reda på att så var det alltså inte.

Ända sen jag skaffade kontor i Malmö 2016, så har jag undrat hur Malmöborna kan acceptera att vara hela Sveriges slagpåse? Jag älskar Malmö, och nu sen jag bytt huvudkontoret från Saltsjö-Boo till att vara Malmö istället, och börjar jobba vardagligt härifrån så måste jag säga att Malmö på många sätt ligger före stora delar av Sverige i just Hållbarhet.

Varenda dragning jag varit på denna höst har hållit nivåer jag imponerats av. Jag älskar det med <3

Idag var jag på Sysavs WhiteMonday-frukost. Tydligen deras tredje år. Här i stan är Hållbarhet liksom på riktigt, inifrån och ut. Det puttrar i varenda vrå, initiativrikedomen är fantastiskt, och det verkar som om det är lättare att få gehör för sina idéer och sina engagemang. Jag så tacksam för allt det här engagemanget, och hur hög nivå arrangemangen håller i Malmö. Peppar peppar…

Sysav med Ann Nerlund & kollegor är huvudarrangör, och har man varit på någon dragning Ann hållit tidigare, och ser att hon är med i ngt nytt, ja då vet man att det kommer att leverera. Hon är Miljöpedagog, och föreläser på ett dialogskapande och engagerande sätt. Idag var hon och hennes kollega Rustan moderatorer.

I övrigt deltog bl a:

Amanda Cawood från skyltproducenten och leverantören Accus. Hon talade om hur de jobbar med att få skyltar mer cirkulära, och jag tänker så klart på mina fastighetskunder. Hur mycket de kan bidra med här genom att titta på några av de parametrar Amanda tog upp.
-Öka livslängden (F:Halleluja!!)
-Minska materialflödet
-Återvinn resurser
-Fysiskt hållbar
-Uppdaterbar
-Standardiserad, för återbruk
-Separerbar
-Energieffektiv
-Optimera servicen

Kan det här med hyrda produkter, tror ni att dek na påverka produkternas kvalitet?

”Det händer något med produkternas kvalitet när beställaren betalar funktionshyra”

Johan Behrin på Green Furniture Concept berättar hur de bygger möbler för offentliga miljöer av återvunna golv och metaller, och hur des om hyr dessa möbler får tjänsten omvårdnad, lagning och uppfräschning, och hur de också jobbar med ett pantsystem där de som köper möblerna får en pant om de lämnar tillbaka möblerna i ett skick att de kan gå vidare till någon annan kund.

https://greenfc.com/sv

Jag antar att det är ungefär samma känsla som när folk läser böcker och känner igen sig i de beskrivna platserna. När jag såg möblerna, och insåg att jag suttit i dem, och konceptet bakom dem… Rätt nice 🙂

Känner ni igen er någonstans?
https://greenfc.com/sv/products/sector

Två företag som inte var med, men som jag tycker att de som jobbar med fastigheter, förvaltning och att tillhandahålla Hållbarhet till sina kunder/hyresgäster är:

1. Repamera.se (som jag skrivit om tidigare som privatperson). Du kan skicka in dina kläder för reparation istället för att köpa nya. Tänk er att ert fastighetsbolag, eller byggbolag började skicka in kläder för lagning istället för att köpa nya där det är möjligt, now we’re talking. Vilka ringar på vattnet det skulle bli. Ett litet cirkulärt företag skulle kunna växa, fler i arbete med cirkulära tjänster, minskad miljöpåverkan i form av de mängder vatten och kemikalier som krävs för att producera texyil och kläder. Lägg sen till känslan av att faktiskt bidra till just dessa, och toppa med möjligheten att bära stafettpinne i Hållbarhetracet, OCH kunna bygga varumärke 100% fritt från greenwashing som bonus. Now we’re talking.

Nämde denna möjlighet då jag utbidlade ett fastighetsbolag i Hållbarhet förra veckan, de fnissade lite, men jag hoppas det var ett litet frö. För nästa steg är just cirkularitet. Vilket rimligtvis också borde påverka kvaliteten på det som produceras, för vem vill inte ha låååååånga underhållsintervaller?

2. Solserv.se har kompostlösningar där matavfall blir till näringsrik mull inom 24 timmar. Denna mull kan läggas ut på odling och på annan grönyta, såsom parker och rabatter i ett fastighetsbeständ eller stadsmiljö. På det här viset slipper man att transportera matavfall till biogasanläggningar över halva Sverige. Först och främst ska vi ju sluta slänga mat, men ni fattar. Alla äter inte skruttet.

Detta äpple har utökats från kunskapens äpple till att bli nyfiken- och intresseäpplet.

Tänk vad kul allt är om man intresserar sig för sitt jobb på riktigt. Hur kreativt Hållbarhetsarbetet för företag är om man är nyfiken och pragmatiker. Hur många möjligheter det då radar upp sig när det kommer till att minska vår belastning på klotets spänst och regenerativa förmåga, och att samtidigt bygga varumärke och vara med och sparra med alla oss andra. För mig är det obekripligt hur man inte tar chansen, det ÄR ju så kul att vara konstruktiv.

Mer cirkularitet åt oss allihop <3