Visst är det egentligen självklart att du inte vill betala för din grannes 35-minuter långa dusch? “Individuell mätning och debitering är inte solidarisk, men den är rättvis”, ett tämligen självklart citat från Hållbarhetsansvarige på ÖBO under konferensen Energikicken nu i november.

Denna brunn kan se lite… hm… anspråkslös ut, men den är faktiskt riktigt kool. Den har ett vattenflödesläte som visar på hur mycket vatten som används i området för stunden, för stunden realtid that is.

Vi var där på studiebesök klockan 9, och då hade väl de flesta gått till jobbet och den mest tricklade lite fint. Men hade det varit 90 minuter tidigare så hade det nog varit en mindre fors.

Vi är slarviga med vattnet. Tänk om vi betalat vad det kostade på flaska? Eller som en av mina studerande berättade en gång “Jag kommer från en ganska rik familj, men sånt blir ju helt oväsentligt då man inte har vatten. Jag har fått gå och tigga hos grannar för att bara få ihop till dricksvatten. Då blir man per automatik vattensnål även om jag inte behöver vara det här i Sverige”. Samme studerande har flödesbegränsare på alla sina blandare hemma i villan. Vi borde får erfara vattenfritt en eller två dagar så kanske vi hanterar denna ytterst värdefulla resurs på ett annat vis.

Rent och drickbart vatten till alla. Men värdera vårt fina vatten för det värde det har.