Det måste ju vara så 🙂 Att det är lönsamt. Sen kan man fråga sig vari och exakt var och hur mycket lösnamhet som ligger i den. Om man vill veta. Och det vill man sannolikt som fastighetsekonom.

Men alla vi andra vet att INGET, med betoning på INGET är gratis. Det måste alltid finnas en balans för att det skall bli någon ytterligare affär. För vinner en och den andre/de andra förlorar, ja då… ja ni fattar.

Låt mig rada upp några konkreta exempel på att inget är gratis.
-Man kan vara den som alltid äter hos andra, men aldrig bjuder igen -> skadar det personliga varumärket. Tänk om du bjudit igen, vilka ännu fler roliga och goda middagar du hade blivit med- och inbjuden till.
-Man kan se sur ut i korridoren på jobbet och inte hälsa på alla kollegor -> skadar det personliga varumärket. Tänk vad många fler du hade haft att tillgå vid behov av problemlösning om du bara bjudit till lite själv.
-Man kan vara den som aldrig tar med sig kaffekoppen från mötesbordet till diskmaskinen -> skadar det persnliga varumärket. Och det kommer att leda till en sunkig och irriterad arbetsmiljö för alla på platsen.
-Man kan strunta i att ställa sig upp för den äldre damen eller herren på bussen -> skadar det personliga varumärket. Tänk vad skönt det hade känts att kliva av den bussen och veta att MIG kan man lita på, jag vet mitt värde. Och det jag gör, eller inte gör spelar roll.
-Man kan strunta i att plocka upp synligt skräp som bara ligger där precis framför dig och en papperskorg på platsen -> likgiltighet skapar mer likgiltighet. Tänk vad kool du hade känt dig om DU var lösningen på det problemet. Och tänk om någon annan sett dig…. vad skulle det gjort med vederbörande?
-Man kan sortera bort öpplet med ett litet märke på i fruktdisken och välja ett annat utan det lilla skrofset på -> det kommer att snobbas av alla och sen slängas. Tänk om du tänkte på att det där skrofset på skalet inte smakar någonting, och att du ändå ska skala det äpplet, och att det därför inte gör något om du tar det äpplet, å så kan någon annan ta det på ytan “finare” äpplet. Och inget äpple blev slängt.
Jaha… ni har tröttnat på övertydligt pretto nu? Då ska jag sluta.

Men ni kan inte påstå att det vi väljer att se som värdefullt inte har något värde. Vi skulle också kunna göra en kostnads/vinstkedja för alla situationerna ovan. Den skulle inkludera sparad tid (tid är pengar) vid problemlösning, den skulle spara skattepengar för att det är lättare som gammal att trilla för att man står på bussen. Vidare skulle man kunna göra en emitionell vinstkedja där energislöseriet på att vara irriterad räknas in. Jag vet… jag är flåsig som fan här.

Men… inget är gratis. Vi kan alltid välja att vara lönsamma. Och vi kan alltid välja att värdera andra och oss sjölva, och därigenom leva i större självrespekt. För är det något som är svårt att ge upp om man väl provat, så är det känskan av att vara vinnare i så många situationer som möjligt. Nä, jag lever inte alltid så här, men jag mår jäkligt bra av att skapa värden som gagnar fler än jag själv. Och det gör du också.

Så mer värde till alla <3