Lägger mig platt på direkten, jag är superkänslig för sk Greenwashing:

Greenwashing, grönmålning eller gröntvättning innebär att den som bedriver en verksamhet försöker skapa en bild, genom marknadsföring, att vara miljövänliga och då, genom kommunikation, belysa enskilda miljövänliga insatser.”

Detta citat kommer från Wikipedia, och belyser också Wikipedias svaghet som källa, eller hur viktigt det är att vara särskilt kunnig eller faktakritisk DÅ man använder sig av dem som källa.

För till Greenwashing hör dessutom att man kan ljuga genom att bara ge en ittebittedel av informationen. Medan den större delen av verksamheten är direkt avancerat miljöbelastande. Det kan också handla om mer subtila saker som att byta färg på loggan som är synonym med ngt ordentligt miljöbelastande.

Men är det inte bättre att göra lite än inget då? Det beror ju på vem som frågar. Generellt tycker jag personligen nog att det är det. Men om det är lite… som görs, stå då för det, och byt inte färg på loggan… För att missleda är ungefär samma sak som att ljuga, och när man ljuger… så skapar man bara förlorare i ett och samma led. Eftersom när man ljuger så berövar man den som är mottagare kompassen vederbörande har som hjälp att orientera sig med.

Exakt så fungerar de flesta certifieringar i byggbranschen.

Den ovan cert. börjar med att ligga på BBR-kraven (Brons), å så smyger den sig uppåt. Men husen ska också enligt samma BBR inte behöva hålla mer än 50 år. Medan vi allihop vet att ett bra hus, det går att underhålla för det är byggt utan frigolit och annan plast, och håller därför i 100 år. Hur svårt ska det vara liksom?

Å då…. blir jag så där särdeles glad då jag kommer på en dragning hos arkitektbyrån EttElva. För det börjar bli tröttsamt med alla certifieringar, och det inom bygg allmänt utbredda oengagemanget och okunskapen. Man vet att man inte vet så man certifierar/målar grönt.

Här är de verkligen på banan, och så himla engagerade. Visst,det finns folk på storbyråerna också, men på deras dragningar så är det så mycket uppblandat att det liskom inte blir någonting av det utom i ett eller annat projekt. Medan de mindre faktiskt kan ha det som generell riktning. Eller det är iaf min uppfattning.

Sen är det så klart alltid lika roligt att bli imponerad, för det händer så sällan. Tack för det EttElva!!