Stockholmshem håller dragning i Almedalen om Rättvist byggande, och hur de jobbar med att få bort de slavliknande villkoren för många UE’s & UE-UE’s byggjobbare. För det går inte att skriva medarbetare, eller anställda då det är precis det de inte är.

Det handlar om arbetsvillkor som ligger så långt ifrån de vi själva skulle acceptera, eller acceptera för de vi tittar i ögonen. Papperslösa, eller andra som kommit hit till Sverige -ja, det är sällan en svennebanan- och står långt utanför arbetsmarknaden utnyttjas av skrupellösa företag som många gånger låter de som utför arbetet bo på byggarbetsplatserna, eller under vidriga boendeförhållanden, utan skydd om/när olyckan väl händer. De bara försvinner som blodigt damm. Ja, så illa är det faktiskt.

Det höga trycket på byggmarknaden, har banat väg för massor av oseriösa byggföretag, och för att flera av de stora “seriösa” tittat mellan fingrarna när det kommer till sina UE’s utförare av jobben. Detta försigkommer helt klart i mängder av andra branscher, och är en ovärdig utveckling. Tänker också på min favvofalafelgubbe i Malmö, som tycker att alla som har över 30kr/h är överbetalda… Hur blev det så här?

För egen del är jag dock optimistisk 🙂 För att Stockholmshem är duktiga på en hel massa Hållbarhetsområden och kan gå med stafettpinnen i fronten. Och för att den här delen av marknaden har Jessica Löfström i hasorna, och jag tror inte att hon är att leka med då slavarna stjäl hennes inkomster till ExpanderaMera, som också i sig är en bedrift som heter duga om man har lite koll på hur bemanningsbranschen inom bygg har utvecklats.

Får man ordning på det här så minskar vi mängden oseriösa och framförallt hjärtlösa aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen. Skulle du vilja bo i ett hus byggt av slavar..?

Heja Stockholmshem, Jessica Löfström, och alla andra som kämpar för en juste’are arbetsmarknad!!