Det är fastighetsmässa i Kista, och ingår så klart i mitt jobb att “bevaka”. Å då måste jag erkänna att det är lite spännande när det sipprar lite bitterhet ur en Myndighet 🙂 Och inte vilken myndighet som helst…. utan Boverket. Bygg, vår mäktigaste bransch kör fullkomligen över myndigheten… för att de kan.

Om du trodde att media är tredje stadsmakten så har du fel, för det är det nämligen oligopolet i byggbranschen som är, toppat med Cementa, aka det globala betongmonopolet med tanke på att Heidelberg group äger 70% av världens betongindustri. Bra jobbat.
Även om det är typ lika fult som att fuska i Fia med knuff.

Icke desto mindre är det exakt så korrumprion och snedvriden konkurrens fungerar, vet vis så stör det vår rättvisebarometer. I Sverige vill säga. För orättvisa, korruption och ickedemokratiska grundvalar är normaltillstånd i stora delar av världen. Och den breder ut sig.

Det gör just Dig extra viktig. Vad stöder du, och varför? För att du lurats genom att du följer en myndighet som inte har något större bemyndigande? Eller för att du generellt saknar kunskapen att göra en rimlig bedömning? Spelar det egentligen någon roll, då du måste följa byggregler? Eller för att alldeles för många deltar i hövet runt Kejsarens nya kläder aka Miljöcertifieringarna.

Ja du hör rätt, jag är förbannad. Och det är helt klart också den unge man (typ 3 år yngre än jag) som vill varna oss utan att ha de konkreta bevis… som en myndighetsperson borde ha då hen håller anförande på en branschmässa.

Men jag förstår honom så väl så väl så väl. Och just därför är det såååå härligt att läsa att vi svenska är “lite naiva” på en slide med myndighetsloggan.

Å så har vi uppdragsforskarna hos RI.SE (Ulv i fårakläder) som är fd SP -> Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som vågar visa den felaktiga enstegstätade putsfasaden som de själva bär skulden för. Eftersom det var de som typgodkände den.

Och när Högsta domstolen dömde till husägarnas fördel vs byggföretagen som byggt med den av SP/RI.SE typgodkända fasaden (eftersom det var byggbranschen som betalat för typgodkännandet…) så fanns ingen annan väg än att byta namn.

Jaså, ni trodde också att SP fd Statens Provningsanstalt var ngn typ av myndighet. Du är långt ifrån ensam, så namnet var genialt så länge de inte föll på eget grepp.

En enstegstätad fasad är ett fantastiskt bra fasadsystem. Om det är rätt utfört (diffusionsöppen). Men RI.SE-mannen står här och raljerar om dess oduglighet utan att ange VILKEN typ av enstegstätad fasad det är som är så otroligt dålig att det finns en Högsta Domstolsdom mot den.

Varför gör han på detta viset då? Jo, för att han är en slav åt sin uppdragsgivare, som i sin tur tjänar sina pengar på att serva vår viktigaste bransch. Nu är ni med va..?

Fler hängivna rättviseorienterade myndighetsvildar till oss. Branschen skiter däremot fullkomligen i honom, mig och de som blir sjuka av kasst vinstdrivet byggande. Mindre certifieringar och mer riktig byggkunskap, fuktöppet och kemikaliebantat byggande, så vi minskar mängden människor som bli sjuka i cyniskt byggda hus.

Jag bryr mig. Gör du?