Vad är hållbart  byggande egentligen?

Står det länge, och uppskattas eller har det en grön stämpel som används i marknadsföringen? Jobbar man med utveckling och kvalitet, eller byggs husen med tejpad plast inuti konstruktionen så att det i praktiken är en beställd fuktskada? Jobbar man med att förstå material och teknik så husen håller länge och erbjuder de boende god och sund inomhusmiljö, eller jobbar man mot fastställda kriterier? Hur står sig kriterierna gentemot de befintliga sunda och äldre husen -som är i behov av energieffektiviseringar- som vi vet har fungerat och kunnat underhållas i minst hundra år?

De här husen i Gamla stan i Stockholm är gamla. Sannolikt inte lika komfortabla som en modern villa, men fortfarande sannolikt mååååånga människors drömbostad. Trots… att det är ett helvete att äga bil i stadsdelen. Energieffektiviteten kanske inte heller ligger på topp då det handlar om stenhus. Vissa med trästommar i kvalitet… som stått sig i… ja faktiskt… flera hundra år.

Hur kom det sig att “utvecklingen” av Hållbart byggande ligger så långt ifrån de här husen som stått så länge? Varför finns ingent krav på livslängd över 50 år? Varför finns inget krav på redovisade underhållsintervaller?